Overslaan en naar inhoud gaan

Beleggen steeds belangrijker voor een goed pensioen

Je denkt er misschien niet bij na, maar het grootste deel van je pensioen komt uit de opbrengsten van beleggingen. Sparen levert niet hetzelfde rendement op als beleggen. Zeker niet op de lange termijn. 

Beleggen is nodig voor een goed pensioen

Jij en je werkgever betalen iedere maand premie. Deze premie is lager dan het bedrag dat we uiteindelijk nodig hebben om alle pensioenen te kunnen betalen. We verdienen de rest van het geld dat we nodig hebben met onze beleggingen.

Beleggen levert op de lange termijn het meeste geld op. Meer dan sparen. Als we niet zouden beleggen, kreeg je minder pensioen of zou je (veel) meer premie moeten betalen voor hetzelfde pensioen. Een kwart of hooguit een derde van jouw pensioen komt uit premie, de rest is rendement. 

Maatschappelijk verantwoord beleggen

We beleggen dus voor rendement. Maar we willen als belegger ook graag een bijdrage leveren aan een leefbare wereld. Daarom hebben we beleid op het gebied van maatschappelijk verantwoord beleggen (MVB-beleid). En het mooie daarvan is: dat gaat niet ten koste van het rendement. Het maakt onze beleggingen juist toekomstbestendig. En verlaagt zodoende het risico. 

Nieuwe regels voor pensioen in Nederland

De Wet toekomst pensioenen (Wtp) is sinds 1 juli 2023 een feit. Door deze wet veranderen de regels voor pensioen in Nederland. Ook jouw pensioen verandert daardoor mogelijk. Werkgevers en werknemers maken daarover samen afspraken. We weten op dit moment nog niet zeker of en wanneer de pensioenkringen zullen overstappen op de nieuwe regels. Want ook niet overstappen is een keuze. Wat we wél zeker weten is dat Pensioenkring Holland Casino op 1 mei 2025 wil overstappen. 

We begeleiden werkgevers en werknemers zo goed mogelijk bij het maken van keuzes voor een nieuwe pensioenregeling. Dit jaar worden de keuzes gemaakt, en daar krijg je persoonlijk bericht over. Uiterlijk op 1 januari 2028 moeten die keuzes zijn verwerkt in de pensioenregeling.

Beleggingen worden belangrijker in de toekomst

Beleggingen zijn en blijven belangrijk. Maar binnen die nieuwe regels voor pensioen worden de beleggingen nog belangrijker. Daar staat tegenover dat we je iedere 5 jaar vragen hoeveel risico jij vindt dat we mogen nemen met onze beleggingen. Op die manier weten wij wat er bij jullie leeft op het gebied van minder of meer risico nemen. 

Jij en je werkgever leggen, als je nog werkt, nog steeds geld in voor je pensioen. Dat geld beleggen wij voor je. Dat doen we nu ook, dus dat verandert niet. Het verschil is dat je niet langer een vaste uitkering opbouwt. Je bouwt een kapitaal op, een pensioenpot. Uit jouw pensioenpot krijg je later je pensioen uitbetaald. Het pensioenfonds zorgt ervoor, dat die uitbetaling net zo lang doorgaat als je leeft.

Door de nieuwe regels kan je pensioen sneller omhoog als het goed gaat. Maar ook sneller omlaag als het minder gaat. Wel bewaren we geld als reserve voor mindere tijden. Je pensioen gaat pas omlaag als we geen reserve meer hebben.

Jouw pensioenpot beweegt meer dan in het verleden mee met onze beleggingen. Ben je jong? Dan beweegt jouw pensioenpot meer mee dan wanneer je ouder bent. Zo groeit jouw pensioenpot wanneer het kan. En wordt je pensioen zekerder als het nodig is. 

Ook als je later met pensioen bent, blijven we beleggen voor jouw pensioenpot. Hierdoor kan de hoogte van je pensioen ieder jaar iets veranderen. Maar je krijgt altijd pensioen, hoe oud je ook wordt. 

Meer weten?

In de beleggingsbeginselen schrijven we meer over onze beleggingen en de afspraken die we daarover gemaakt hebben. Deze beleggingsbeginselen vind je onder de documenten bij jouw pensioenkring.

Geschreven door:

Stap Algemeen Pensioenfonds

Stap is het eerste en grootste Algemeen Pensioenfonds van Nederland. We schrijven regelmatig blogs over relevante zaken.

Telefoonnummers Stap