Gesloten DC regeling
Wanneer je voor 1 januari 2015 werknemer was van Astellas, dan heb je mogelijk nog pensioen opgebouwd in de oude DC-regeling. Deze oude DC-regeling is per 1 januari 2015 gesloten. Het is dan ook niet meer mogelijk stortingen te doen in deze regeling. Het bedrag dat je hebt opgebouwd kun je gebruiken voor je pensioen, zoals je dat voor 2015 ook kon.
Bij de overgang van Pensioenfonds Astellas naar Pensioenkring Astellas bij Stap (per 1 januari 2024) is de gesloten pensioenregeling ook mee overgegaan. De gesloten pensioenregeling is ongewijzigd gebleven. Dit geldt ook voor de lifecycles.
Pensioenreglement DC-regeling
Bekijk het pensioenreglement van de DC-regeling.
Hoe weet je of je DC-kapitaal hebt opgebouwd?
Je kunt op je laatste Uniform Pensioenoverzicht (UPO) of op mijnpensioenoverzicht.nl zien of je kapitaal hebt opgebouwd in de DC-regeling.
Heb je vragen over de DC-regeling?
Stuur dan een mail naar astellas@stappensioen.nl of bel met de Pensioendesk via (050) 522 50 65. Dit geldt ook voor het doorgeven van wijzigingen van je beleggingskeuze. Gebruik hiervoor het formulier wijzigingen doorgeven beleggingskeuze.
Karakter regeling | De per 1 januari 2015 gesloten DC-regeling is een premieovereenkomst. Per 1 januari 2015 zijn stortingen door de werkgever dan wel door de deelnemer niet meer mogelijk. |
Deelnemerschap | De werknemer van Astellas B.V. die op 31 december 2014 in dienst was bij de werkgever, deelneemt aan pensioenreglement 2015 dan wel pensioenreglement 2006 van Pensioenfonds Astellas, of de (gewezen) deelnemer die op 31 december 2014 beschikte over een kapitaal dat is opgebouwd in de DC-regeling van het pensioenreglement 2006. |
Kapitaal | Het tegoed wordt opgebouwd uit:
|
Beleggingen van het kapitaal | Het kapitaal wordt belegd overeenkomstig een lifecycle mix bij Pensioenkring Astellas. De deelnemer heeft de keuze uit een aantal lifecycles. Het is mogelijk om 15 jaar voor de pensioendatum voor te sorteren op een vaste of variabele pensioenuitkering. |
Aanwenden van het kapitaal | Het kapitaal kan worden aangewend voor de aankoop van een vastgestelde uitkering inzake extra ouderdomspensioen of nabestaandenpensioen in de basis pensioenregeling. Bij aanwending van het kapitaal wordt dan solvabiliteitsopslag in mindering gebracht op het kapitaal. Deze hoogte van deze opslag wordt jaarlijks door het bestuur vastgesteld. Na aanwending is op de uitkering het reguliere toeslagbeleid van de pensioenkring van toepassing. Bij aanwending voor een vaste uitkering vóór pensioeningang, dient de keuze vóór 20 november van het jaar kenbaar te zijn gemaakt bij het pensioenfonds. Indien de deelnemer in aanmerking wil komen voor de inkoop van een variabele uitkering conform de Wet verbeterde premieregeling, dan wordt het pensioenkapitaal bij een zelf te kiezen verzekeraar ondergebracht en omgezet in een variabele pensioenuitkering. |
Kosten | Naast de kosten binnen de beleggingsfondsen betaal je aan servicekosten een jaarlijkse fee van 0,15% over het belegde vermogen. Deze kosten worden per kwartaal geïncasseerd. Het bestuur stelt deze kosten jaarlijks vast. |
In de brochure wordt ingegaan op de gesloten DC-regeling en de beleggingskeuzes. Ook zijn in de brochures de lifecycles opgenomen.
Voordat je met pensioen gaat, kun je kiezen wat voor pensioenuitkering je wilt: een vast of een variabel pensioen. Deze keuze geldt voor het pensioenkapitaal dat je mogelijk vóór 1 januari 2015 hebt opgebouwd in de oude DC-regeling. Deze regeling is per 1 januari 2015 gesloten. Op je jaarlijkse pensioenoverzicht kun je zien of je kapitaal hebt opgebouwd in de DC-regeling.
Wat is een vast pensioen en wat is een variabel pensioen?
1. Vast pensioen
Bij een vast pensioen weet je ongeveer welk bedrag je maandelijks ontvangt voor de rest van je leven. Het bedrag kan alleen hoger worden als we je pensioen kunnen laten meestijgen met de prijzen. Of dat lukt, hangt af van onze financiële positie. Het bedrag kan alleen lager worden als we je pensioen moeten verlagen omdat onze financiële positie slecht is. We zetten deze maatregel alleen in als het écht niet anders kan. Bij Pensioenkring Astellas is een vast pensioen geregeld. Als je geen keuze maakt, dan wordt je pensioenkapitaal uit de DC-regeling op de pensioendatum omgezet in een vast pensioen. Op het vast pensioen is het toeslagbeleid van Pensioenkring Astellas van toepassing.
2. Variabel pensioen
Bij een variabel pensioen staat de pensioenuitkering die je krijgt niet vast, omdat met je pensioenkapitaal nog wordt belegd. Gaan de beleggingen goed, dan stijgt je pensioen. Je pensioen kan meer stijgen dan de stijging van de prijzen. Maar je pensioen kan ook lager uitvallen als de beleggingen tegenvallen. Je weet dus niet van tevoren hoeveel pensioen je de rest van je leven krijgt. Wil je liever een variabel pensioen? Dan kun je daarvoor terecht bij een verzekeraar. Met het pensioenkapitaal dat je bij ons hebt opgebouwd, koop je dan op de pensioendatum bij een verzekeraar een variabel pensioen in. Dat is je ‘shoprecht’.
Gevolgen voor partnerpensioen
Als je hebt gekozen voor een ouderdomspensioen in combinatie met een partnerpensioen, dan wordt de variabele uitkering ook doorberekend in je partnerpensioen. Het partnerpensioen is ongeveer 70% van het ouderdomspensioen en varieert al naar gelang je ouderdomspensioen varieert.
Wat moet je doen?
Vanaf 15 jaar voor je pensioendatum kun je bij de pensioendesk aangeven of je gebruik wilt maken van deze mogelijkheid voor een variabel pensioen. Je kunt dan kiezen voor een lifecycle mix die is gebaseerd op deze keuze.
Ongeveer drie maanden voor je pensioenrichtleeftijd moet je een definitieve keuze maken. Daarover ontvang je automatisch een brief van ons met daarin een indicatieve berekening van je pensioenkapitaal en de uitkering die je kunt verwachten voor een vast pensioen.
Wat kun je verder doen?
Twijfel je over welke keuze je moet maken? Dan kun je ook contact opnemen met een onafhankelijk financieel adviseur. Let op: hier zijn kosten aan verbonden.