Overslaan en naar inhoud gaan

Nieuwe keuze: 'bedrag ineens op uw pensioendatum' opnieuw uitgesteld

Gepubliceerd op:

De Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen ligt al enige tijd in de Tweede Kamer om te worden behandeld. Bij 'bedrag ineens' kun je ervoor kiezen om maximaal 10% van je pensioen in één keer op te nemen. Dat doe je op het moment dat je met pensioen gaat. De invoering van het wetsvoorstel is inmiddels al meerdere keren uitgesteld. En zelfs een invoering medio 2025 lijkt nu moeilijk haalbaar. 

Uitstel op uitstel

Eigenlijk had het voorstel al in 2022 in moeten gaan. Zo was het afgesproken en geregeld in het wetsvoorstel voor de opname van een bedrag ineens. Maar destijds voorzag de Eerste Kamer grote uitvoeringsproblemen. Het wetsvoorstel kwam daarom terug in de Tweede Kamer. 

Daar ligt nu een verbeterde versie van het voorstel al sinds de zomer van 2022 te wachten op een behandeling. Maar die behandeling wordt keer op keer uitgesteld. 

Voordelen 

Als je kiest voor een bedrag ineens, kun je dit geld gebruiken voor wat je maar wilt. Dat kan natuurlijk aantrekkelijk zijn zo vlak na je pensionering. Je kunt een deel van je hypotheek aflossen, een verbouwing betalen, een reis maken, of studeren. 

Maar ook nadelen

Maar er kleven ook nadelen aan. Je betaalt het bedrag ineens zelf, van je eigen ouderdomspensioen. Dat betekent dat je maandelijkse pensioen lager uitvalt dan je misschien dacht. Je moet wel genoeg pensioen overhouden om van te leven. Het is dus belangrijk dat je goed weet hoeveel inkomen je nodig hebt na het opnemen van bedrag ineens.

Ook ga je mogelijk meer belasting betalen. Door het bedrag ineens kan je inkomen in het jaar dat je het bedrag ineens ontvangt namelijk in een hogere belastingschijf vallen. Misschien houd je dus netto minder over van het bedrag ineens dan je had verwacht.

AOW-uitkering en toeslagen

Je betaalt ook meer belasting als je eerder met pensioen gaat dan je AOW-leeftijd. Als je het bedrag ineens krijgt op het moment dat je dan met pensioen gaat, val je in een hoger belastingtarief. Wel kun je de uitbetaling van het bedrag ineens uitstellen tot januari van het jaar nadat je AOW-uitkering ingaat.

Heb je recht op toeslagen? Zoals zorgtoeslag of huurtoeslag? Dan kan het zijn dat je die tijdelijk niet meer krijgt. Want je inkomen wordt gedurende één jaar wat hoger door het bedrag ineens. 

Nog geen berekeningen

Zolang de wet over het bedrag ineens is nog niet definitief is, kun je bij Stap nog geen bedrag ineens opnemen. Zodra de wet wél definitief is, is nog een periode nodig om de wet in te voeren. 

We kunnen nu dus nog ook geen berekeningen maken of voorbeeldbedragen noemen. We kunnen dus ook niet zeggen wat het voor jou persoonlijk betekent. Maar we houden je uiteraard op de hoogte!

Telefoonnummers Stap